Predškolska ustanova Povratak prirodi - Voždova palata
Logo: Predškolska ustanova Povratak prirodi - Voždova palata

Povratak prirodi - Voždova palata

Predškolska ustanova

Borisavljevićeva 76

Voždovac

Akreditacija

Subvencije

Jaslice

Predškolsko

Dnevni boravak

Dvorište

Povratak Prirodi - privatni vrtić

Važno je ko vaspitava decu!

Da li znate da dete pre škole najviše uči po modelu? Dete ne vaspitava program. Najvažnija je ličnost koja vaspitava.

Vrtić i predškolska ustanova Povratak prirodi postoji deset godina. Po načinu rada i sadržaju koji sa decom obrađujemo, putem društvenih mreža Facebook postali smo prepoznatljivi široj i stručnoj javnosti. Naš rad prati veliki broj roditelja u Srbiji i regionu. Program, pedagogija i filozofija vaspitanja Povratka prirodi prepoznata je od strane Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja, UNICEF-a, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i Instituta za pedagogiju i andragogiju, i predstavljena je kao primer dobre prakse.

Otvorenost prema javnosti pomogla nam je da dođemo do pravih ličnosti koje vaspitavaju. Tokom godina su nas kontaktirali naučnici i umetnici koji su želeli da svoj rad približe deci. Od ovih entuzijasta danas se sastoji tim Povratka prirodi. Oni nisu spoljni saradnici, već stalno zaposleni.

Ličnosti koje vaspitavaju u našem timu po zvanju su: vaspitač, pedagog,  psiholog, logoped, profesor muzike, profesor fizičkog vaspitanja, profesor stranih jezika, biolog, geograf, sociolog, lingvista, profesor književnosti, oligofrenolog, likovni umetnik.

„Mogu ti reći da skroz drugačije posmatram sadržaje koji se nude deci otkad sam u Povratku. I mnogo sam besna što je ultra moderno deci servirati hipnotišuće dečje pesmice, stereotipne crtane filmove, skupe igračke koje ničemu ne služe...
Znaš čime se deca kod nas igraju? Svime na šta naiđu u dvorištu (dvorište je tek posebna priča – prostrano, sa baštom, peščanikom, kućicom i učionicom na drvetu... Salaš u sred grada). Igraju se kutijama. Glinom. Bojama. Maštaju deca. Igraju se. Kao što smo se mi nekad igrali.“
(Đurđa Pokrajac, profesorka srpskog jezika i književnosti, iz teskta: Razgovor sa drugaricom o Povratku)

Pogledajte foto album o našim vaspitačima.

Vrtić je drugi dom

Za nas - vrtić je dom. Ako kod kuće ne postoje vrata na koja dete ne sme da uđe, zašto bi ona postojala u vrtiću? U Povratku nema tabu prostorija, a zidovi nisu granice između uzrasnih grupa. Zidovi su umetnička dela prekrivena dečjim radovima. Oni su i dodatni vaspitač koji u detetu budi želju za stvaranjem, koji mu izgrađuje stil i ukus i podstiče samopouzdanje.

Deca tokom dana redovno menjaju prostorije, kao i odrasle koji sa njima rade. Svakodnevno izlaze napolje, jer je dvorište centralna prostorija vrtića.

Program:
Integrativno planiranje i rad dece na projektima

Nećete videti naš dnevni raspored časova. Smatrate li da je najbolji način da dete nešto nauči ako mu se od 10 do pola 11 govori o jednoj temi, da bi se za pola sata prekinula jer počinje sledeća? Mi imamo drugačiji pristup.

Dete o životu uči iz života, a ne iz parcijalizovane stvarnosti. Za dete je život spontana igra. Kroz igru ono najslobodnije istražuje, uočava, zapitkuje... Uči.

Zadatak da program uobličimo tako da on najviše odgovara slobodnoj igri, a da istovremeno pokriva sve one oblasti koje podstiču sveukupni razvoj dečje ličnosti, ostvarili smo kroz integrativno planiranje i kroz rad dece na projektima.

Integrativnim planiranjem jednoj temi prilazimo iz najrazličitijih uglova i obrađujemo je multidisciplinarno – bez striktnih odvajanja na razvoj govora, logičko-matematičku inteligenciju, prirodnjačku i slično, već holistički. Akcenat je na stvaranju, a ne na rezultatu. U procesu stvaranja, kroz pravilno stručno vođenje, dete spontano aktivira sve svoje intelektualne kapacitete, razvijajući na taj način i govor, i logičko-matematičku inteligenciju, prirodnjačku, likovnu, motoričku i sve ostale. Kroz projektni pristup edukaciji deca su vođena mentorstvom odraslih, ali tako da su sve vreme aktivni u otkrivanju stvarnosti.

Teme koje deca obrađuju nisu nimalo detinjaste. Ona se bave ozbiljnim životnim temama, kulturom, temama u vezi sa očuvanjem prirode, delima umetnika i njihovim porukama. Pristup je prilagođen mogućnostima svakog deteta, ali tako da ga podstiče da unapređuje svoja znanja i veštine.

Ovaj video predstavlja program naše predškolske ustanove, koju je UNICEF svrstao među top tri evropska vrtića.

Zašto naziv Povratak prirodi?

Povratak prirodi se odnosi na dva istovremena procesa vaspitanja i obrazovanja u našem vrtiću. Jedan pravac je opisan u prethodnom poglavlju. Mi stvaramo detetu uslove da prirodno uči. Da uči u skladu sa sopstvenom prirodom.

Drugi pravac se odnosi na fizičku prirodu. Urbano okruženje i gradski stil života ne otuđuju čoveka samo od prirode, već i od samog sebe. Naša misija je da vratimo prirodu detetu u gradu. Kad na najranijem uzrastu razvije odnos sa njom, dete je u srcu nosi celog života.

Nudimo prirodu kao alternativu za urbane sadržaje koji mu oduzimaju pažnju. Pod ovim sadržajima pre svega mislimo na crtaće, na kompjuterske igrice i na gotove igračke. Da bi priroda bila privlačna, ona mora biti stvarna, opipljiva. Mora nuditi sopstveni sadržaj.

Dovođenje prirode u urbanu gradsku zonu je zelena ideja koja podstiče dete da i samo u životu preuzme korake ka oživljavanju prirode u gradu. Male površine za gajanje biljaka su uslovile način uzgajanja, ali su i te kako dale mogućnost za suživot dece i biljaka.

Dvorište pod borovima zadržalo je prirodnu lepotu. Oplemenjeno je radovima nastajalim na programu. Oni se menjaju, zajedno sa programom. Na njihovom menjanju učestvuju deca. Tako priroda i kultura zajednički žive i prožimaju se na svim nivoima vrtića i predškolske ustanove Povratak prirodi.

Pored biljaka, deca imaju i svoje ljubimce iz životinjskog sveta. Neguju ih, hrane i vole. S obzirom na izbor životinja, deca izgrađuju poseban odnos prema životinjskom svetu koji im nije blizak i prenose ga na sve životinje.

Muzika u vrtiću

Muzika koju dete sluša veoma je značajna za njegov razvoj. Ona povećava pažnju i inteligenciju. Slušanjem različitih vrsta muzike dete razvija muzički ukus.

U Povratku se sluša rok, džez, bluz, klasična muzika, muzika koja budi pozitivna osećanja, muzika koja spada u folklor određenih naroda, poput domaće izvorne narodne muzike, kancona, šansona, bosa nove... Muziku određuje i sam program, pa se tako nemojte iznenaditi kada dođete i čujete neke plemenske ritmove ili nešto iz naftalina što niste čuli godinama.

Većina učitelja, pored svoje profesije, takođe su i muzički potkovani. Kroz muziku predstavljaju program, kroz muziku vode decu. Profesor muzike redovno sa decom vežba ritmove, pevanje, zajedničko muziciranje.

Program Povratka prirodi je akreditovan od strane Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja. Pogledajte kako je UNICEF naš vrtić istakao kao vrtić sa dobrom praksom: Povratak prirodi u društvu najboljih evropskih vrtića.

U programu smo subvencije grada. Broj dece na programu je ograničen. Kontaktirajte nas odmah i zakažite sastanak:

011 4074 526

Kako stići do ...

Podelilte vrtić
Povratak prirodi - Voždova palata

Podeli na
Twitter-u

Podeli na Vajberu

Podeli preko
Vajbera

Preporuke za vrtić Povratak prirodi - Voždova palata

Trenutno nema preporuka za Povratak prirodi - Voždova palata vrtić. Ako ste, ili ste bili, klijent, i zadovoljni ste, molimo Vas, preporučite ih drugima.

ioi.

Preporučite Povratak prirodi - Voždova palata vrtić

Vaše ime:

Email / Telefon: (opciono, neće biti objavljeno)

Vaša preporuka za ovaj vrtić:

Ako ste zadovoljni ovim vrtićem - preporučite ga drugima. Vaša preporuka će biti objavljena nakon odobrenja administratora. Agencija ioi. ne odgovara za njihov sadržaj. Nismo u mogućnosti da proveravamo njihovu istinitost, niti znamo identitet osoba koje ih ostavljaju. Negativni komentari i kritike mogu biti prosleđeni menadžmentu vrtića.

Vrtići opština Voždovac - Beograd - ioi.